![Kino na obcasach: Bulion i inne namietności](/-/media/images/kno/tlo_naobcasach_czerwiec24.jpg?h=10000&w=1104)
Kino na obcasach: Bulion i inne namietności
Melodramat Od lat: 15
Czy namiętność może mieć smak? „Bulion i inne namiętności" udowadnia, że zdecydowanie tak! Film wciąga w świat doskonałej francuskiej kuchni, ale przede wszystkim w zmysłowy sposób pokazuje, że poprzez potrawy, smaki i aromaty można wyrazić najgłębsze uczucia. Od czasów „Uczty Babette" nie było w kinach tak smakowitego filmu. Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje.